Artykuł sponsorowany

Czy gluten szkodzi? Fakty i mity

Czy gluten szkodzi? Fakty i mity

Gluten jest mieszaniną białek roślinnych, które występują w ziarnach niektórych zbóż. Będąc naturalnym składnikiem pochodzenia roślinnego, dla większości ludzi nie stanowi zagrożenia. Jego spożywanie jest szkodliwe wyłącznie dla chorych na celiakię, czyli nietolerancję glutenu. Dieta osób cierpiących na to schorzenie powinna obejmować wyłącznie żywność bezglutenową.

Gluten szkodzi wszystkim – najgroźniejszy mit

Wokół glutenu i zawierających go produktów spożywczych narosło wiele mitów. Na temat jego szkodliwości bardzo chętnie wypowiadają się osoby zmagające się z rozmaitymi problemami ze strony układu pokarmowego i… celebryci. Medialny wizerunek glutenu jest co najmniej niekorzystny, białko bywa wręcz demonizowane. Jednak przed podjęciem decyzji o przejściu na dietę bezglutenową warto zapoznać się z rzetelnymi źródłami, a przede wszystkim skonsultować ten pomysł z lekarzem.

Pszenica, żyto i jęczmień to najważniejsze ze zbóż uprawianych w naszej szerokości geograficznej. Wytwarzane z nich produkty spożywcze od wieków stanowią podstawę naszej diety. Pieczywa, makarony, kasze i płatki zbożowe są doskonałym źródłem energii oraz niezbędnych człowiekowi witamin, minerałów, błonnika i białka. Dieta bezglutenowa, która wyklucza wszystkie te produkty zbożowe, pozbawia człowieka cennego źródła składników odżywczych, dlatego musi być skomponowana bardzo uważnie, najlepiej przez lekarza lub dietetyka. Osoby, które ją stosują, są narażone na niedobory żywieniowe, toteż nierzadko muszą stosować suplementację – ostrzega nasz rozmówca ze sklepu ze zdrową żywnością BATOM.

Nie ma leku na nietolerancję glutenu – smutny fakt

Glutenozależna choroba trzewna, czyli właśnie celiakia, zaliczana jest do genetycznych chorób autoimmunologicznych. Choć czynniki genetyczne mają wpływ na jej występowanie, nie u każdej osoby obciążonej dziedzicznie rozwinie się choroba. Badacze są zgodni co do tego, że ryzyko nietolerancji pokarmowej jest większe u osób, które spożywają wysoko przetworzoną żywność. Niezdrowe jedzenie przyczynia się także do występowania innych schorzeń dietozależnych, w tym nadwrażliwości i alergii na gluten.

Niestety jak dotąd nie udało się opracować skutecznego leku na żadną z wymienionych dolegliwości. Osobom ze zdiagnozowaną celiakią, alergią lub nadwrażliwością na gluten zaleca się bezwzględne unikanie spożywania produktów zawierających to białko, przez całe życie. Jeszcze kilka lat temu przestrzeganie tak rygorystycznej diety było dla chorych poważnym wyzwaniem. Na szczęście obecnie również w Polsce dostępna jest szeroka oferta żywności bezglutenowej. W dobrze zaopatrzonych sklepach ze zdrową żywnością znajdziemy bezglutenowe makarony, pieczywa, kasze, a nawet przetwory i słodycze.

Gluten jest tylko w produktach zbożowych – mit

Zdrowy rozsądek podpowiada, że białko roślinne ze zbóż występuje wyłącznie w produktach zbożowych. Jednak rzeczywistość przemysłu spożywczego niekiedy przeczy logice. Na gluten możemy natknąć się w składzie gotowych dań, przetworów mięsnych, nabiału, sosów, a nawet chipsów. Dlatego ścisłe przestrzeganie diety bezglutenowej wymaga od osoby cierpiącej na celiakię bardzo dużej ostrożności i uważnego czytania etykiet. Najbezpieczniejszym rozwiązaniem zawsze jest wybór produktów oznaczonych przekreślonym kłosem, czyli symbolem zarezerwowanym dla żywności bezglutenowej.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.