Znaczenie antyoksydantów dla zdrowia człowieka
Z terminem antyoksydanty spotkał się chyba każdy, kto śledzi trendy związane z urodą i zdrowym żywieniem. Antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze, mają być cudowną receptą na zachowanie urody i młodego wyglądu przed długie lata. Faktycznie, jednym z rezultatów ich przyjmowania jest utrzymanie w dobrej kondycji komórek skóry, jednak to nie działanie kosmetyczne jest najistotniejsze.
Dla pełnego zrozumienia roli antyoksydantów w diecie człowieka, konieczne jest bliższe poznanie działania wolnych rodników i przebiegu procesu stresu oksydacyjnego – mówi specjalista z Tree Pharma.
Wolne rodniki i stres oksydacyjny
Okryte złą sławą wolne rodniki są naturalnym produktem ubocznym oddychania komórkowego, toteż każdego dnia są wytwarzane przez ciało człowieka. Niewielkie ilości wolnych rodników nie stanowią zagrożenia dla zdrowia, a wręcz przeciwnie – ich obecność jest ważną informacją dla organizmu, np. w sytuacji zagrożenia wirusami lub bakteriami. Wolne rodniki dają ciału sygnał, że czas rozpocząć ofensywę i obudzić do działania system immunologiczny. Niestety, zbyt duża produkcja wolnych rodników przyczynia się do degradacji zdrowych komórek. Zwiększone utlenianie sprzyja procesowi starzenia, a więc przyspiesza „zużywanie się” organizmu. W dzisiejszych czasach namnażaniu wolnych rodników trudno przeciwdziałać, a na ich powstawanie wpływa m.in. zanieczyszczenie środowiska, spożywanie wysoko przetworzonej żywności, a przede wszystkim przyjmowanie używek. Wzmożona produkcja wolnych rodników skutkuje powstaniem stresu oksydacyjnego, czyli stanu, w którym organizm nie nadąża samodzielnie zwalczać ich nadmiernej ilości. Długotrwałe utrzymywanie się stresu oksydacyjnego jest przyczyną powstawania wielu chorób cywilizacyjnych, takich jak nowotwory, schorzenia układu krążenia (miażdżyca, zawał), udar mózgu, cukrzyca etc. Jak widać, przyspieszone starzenie to najmniej poważna konsekwencja stresu oksydacyjnego.Antyoksydanty przeciw wolnym rodnikom
Ludzki organizm sam wypracował najlepszy sposób radzenia sobie z wolnymi rodnikami i stresem oksydacyjnym. Mówimy tutaj oczywiście o antyoksydantach. Ludzkie ciało samodzielnie wytwarza minimalną ilość przeciwutleniaczy, które mają za zadanie równoważyć działanie wolnych rodników. Niestety, endogenne enzymy antyoksydacyjne nie zawsze są w stanie poradzić sobie bez pomocy z zewnątrz. Dlatego przeciwutleniaczy należy dostarczać sobie również z dietą. Do najważniejszych z nich należą doskonale znane nam witaminy: A, C oraz E. Do grupy antyoksydantów zaliczamy także beta-karoten, cynk i selen czy koenzym Q. Antyoksydanty neutralizują wolne rodniki, dzięki czemu zapobiegają powstawaniu uszkodzeń DNA i błon komórkowych, a co za tym idzie, pomagają bronić się przed rozwojem chorób cywilizacyjnych i przedwczesnym starzeniem. Właściwa podaż antyoksydantów ma kluczowe znaczenie zwłaszcza u osób palących papierosy i narażonych na oddziaływanie czynników środowiskowych, w tym przede wszystkim zanieczyszczenia powietrza. Przeciwutleniacze pomagają uchronić się nie tylko przed schorzeniami wymienionymi wcześniej, ale także zmniejszają prawdopodobieństwo wystąpienia chorób degeneracyjnych układu nerwowego. Podstawowym źródłem przeciwutleniaczy w codziennej diecie są owoce i warzywa, takie jak brokuły, czarne porzeczki i pomarańcze, a także zdrowe tłuszcze roślinne oraz przetwory mleczne. Niekiedy warto rozważyć również sięgnięcie po suplementy wzbogacające organizm w niezbędne antyutleniacze.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana