Artykuł sponsorowany

Suplementacja w stwardnieniu rozsianym

Suplementacja w stwardnieniu rozsianym

Aktualny stan wiedzy medycznej pozwala z całą pewnością stwierdzić, że prawidłowo skomponowana dieta łagodzi dolegliwości towarzyszące stwardnieniu rozsianemu, wpływając tym samym na ogólną poprawę samopoczucia i jakości życia chorych. Udowodniono również negatywny wpływ niektórych produktów spożywczych na przebieg choroby. Starannie zaplanowany jadłospis jest więc ważnym elementem radzenia sobie z SM.

Znaczenie diety w stwardnieniu rozsianym

Stwardnienie rozsiane to bardzo trudne schorzenie, zaliczane jednocześnie do chorób neurologicznych i chorób z grupy z autoagresji. W przebiegu SM chory zmaga się z dolegliwościami wywoływanymi przez ogólnoustrojowy stan zapalny, ale najbardziej uciążliwe są objawy neurologiczne. Dlatego terapia SM powinna przebiegać wielotorowo, musi być ukierunkowana na różne obszary funkcjonowania i obejmować różne elementy. Oprócz farmakoterapii wskazana jest zmiana stylu życia, w tym przede wszystkim wdrożenie zdrowej, indywidualnie skomponowanej diety – mówi specjalista z Instytutu Medycyny Funkcjonalnej w Warszawie.

Zintegrowane metody leczenia stwardnienia rozsianego kładą olbrzymi nacisk na sposób odżywiania cierpiącej osoby. W diecie chorych na SM istotne jest dostarczanie składników odżywczych, których niedobory są zarówno wynikiem, jak i jedną z potencjalnych przyczyn schorzenia. Osoby zmagające się ze stwardnieniem rozsianym wykazują zwiększone zapotrzebowanie na witaminy, mikro- i makroelementy regulujące pracę układu immunologicznego, łagodzące stan zapalny organizmu i wzmacniające strukturę komórek nerwowych.

Kiedy potrzebna jest suplementacja u chorych na SM?

Wdrożenie suplementacji w terapii stwardnienia rozsianego powinno być poprzedzone próbą uzupełnienia brakujących składników odżywczych z ich naturalnych źródeł. Plany dietetyczne dla osób z SM uwzględniają posiłki o większej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w odpowiednich proporcjach (z ryb, olejów roślinnych i warzyw), antyoksydantów, w tym witamin C i E zawartych np. w owocach i warzywach, niektórych ziołach, a także innych związków o działaniu przeciwzapalnym, przeciwutleniającym i immunomodulacyjnym, takich jak kwercetyna, resweratrol, likopen, beta-karoten i wielu innych.

Jeżeli mimo stosowania się do zaleceń żywieniowych u chorego w badaniach krwi dostrzegalne są niedobory, konieczna okazuje się suplementacja. Najczęściej chorzy na SM potrzebują suplementacji antyoksydantami, jak witamina C i E, kwas alfa-liponowy czy selen. Dodatkowo warto włączyć witaminy z grupy B, a także cynk, magnez, koenzym Q10 i kwasy tłuszczowe omega-3. Bardzo częstym zjawiskiem wśród osób zmagających się upośledzoną pracą układu odpornościowego jest niedobór witaminy D3 i to ją należy wdrożyć do codziennej diety w pierwszej kolejności.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.