Artykuł sponsorowany

Mleko najlepszym źródłem białka

Mleko najlepszym źródłem białka

Białka stanowią grupę składników odżywczych, bez których nie może obyć się nasz organizm – pełnią one bardzo wiele funkcji, od wspomagania odporności, przez produkcję komórek krwi i transport innych substancji, do rozwoju i utrzymania tkanek, w tym tkanki mięśniowej. Są dwie grupy osób, które mają szczególnie wysokie zapotrzebowanie na białka: dzieci i młodzież w fazie rozwoju oraz osoby uprawiające sport. Jednym z głównych źródeł tych substancji jest mleko oraz produkty z niego wytwarzane.

Dlaczego warto spożywać mleko i produkty mleczne?

Warto zaznaczyć, że samo mleko spośród wszystkich produktów spożywczych nie jest najbogatszym źródłem białek – w 100 gramach mleka znajduje się około 3 gramów białek, na półkach sklepowych znajdziemy mnóstwo produktów, które pod tym względem znacznie przewyższają mleko, między innymi mięso drobiowe, jajka, rośliny strączkowe czy orzechy. Należy jednak pamiętać, że nie liczy się sama ilość białek, ale również ich jakość oraz przyswajalność w organizmie człowieka. Mleko posiada łatwo przyswajalne białka, w tym:
  • Kazeinę – która stanowi około 80% ogólnej ilości białek. Jej poziom w mleku krowim waha się od 2,4 do 2,6%. Jest niezbędna w procesie budulcowym, między innymi do syntezy hemoglobiny oraz białek osocza krwi.
  • Alfa-laktoalbumina - wchodzi w skład białek serwatkowych i stanowi około 20% ich całkowitej objętości, jej stężenie w litrze mleka wynosi 1-1,5 grama. Pełni ona wiele funkcji – jest nośnikiem składników odżywczych, takich jak wapń, a także cynk czy magnez. Posiada również właściwości antybakteryjne a także wpływa na produkcję serotoniny, która z kolei wpływa na nasz dobry nastrój, wzmaga zdolności poznawcze, pomaga zwalczać stres oraz reguluje nasz rytm dobowy.
  • Beta-laktoglobulina – drugie z białek serwatkowych mleka, jego ilość wynosi około 3 gramów na litr. Jego znaczenie dla ludzkiego organizmu nie zostało do końca poznane – prawdopodobnie odgrywa ono pewną rolę w transporcie niektórych substancji hydrofobowych. Należy wspomnieć, że zarówno alfa-laktoalbumina, jak i beta-laktoglobulina posiadają właściwości alergizujące – u osób uczulonych na nie powodują występowanie alergii pokarmowej.
Warto zauważyć, że stężenie białek w produktach pochodzenia mlecznego jest niejednokrotnie wyższe, niż w samym mleku. W 100 gramach twarogu znajdziemy około 18 gramów białek, w serze żółtym ilość ta wynosi około 27 gramów. Dodatkowym atutem tych produktów jest fakt, że są stosunkowo mało kaloryczne, tanie i znacznie prostsze w przygotowaniu do spożycia, niż np. mięso drobiowe. Szeroki wybór wyrobów mleczarskich  znajdziemy w ofercie ROTR Spółdzielni Mleczarskiej w Rypinie, która od niedawna dysponuje własnych sklepem internetowym.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.