Mleko najlepszym źródłem białka
Białka stanowią grupę składników odżywczych, bez których nie może obyć się nasz organizm – pełnią one bardzo wiele funkcji, od wspomagania odporności, przez produkcję komórek krwi i transport innych substancji, do rozwoju i utrzymania tkanek, w tym tkanki mięśniowej. Są dwie grupy osób, które mają szczególnie wysokie zapotrzebowanie na białka: dzieci i młodzież w fazie rozwoju oraz osoby uprawiające sport. Jednym z głównych źródeł tych substancji jest mleko oraz produkty z niego wytwarzane.
Dlaczego warto spożywać mleko i produkty mleczne?
Warto zaznaczyć, że samo mleko spośród wszystkich produktów spożywczych nie jest najbogatszym źródłem białek – w 100 gramach mleka znajduje się około 3 gramów białek, na półkach sklepowych znajdziemy mnóstwo produktów, które pod tym względem znacznie przewyższają mleko, między innymi mięso drobiowe, jajka, rośliny strączkowe czy orzechy. Należy jednak pamiętać, że nie liczy się sama ilość białek, ale również ich jakość oraz przyswajalność w organizmie człowieka. Mleko posiada łatwo przyswajalne białka, w tym:- Kazeinę – która stanowi około 80% ogólnej ilości białek. Jej poziom w mleku krowim waha się od 2,4 do 2,6%. Jest niezbędna w procesie budulcowym, między innymi do syntezy hemoglobiny oraz białek osocza krwi.
- Alfa-laktoalbumina - wchodzi w skład białek serwatkowych i stanowi około 20% ich całkowitej objętości, jej stężenie w litrze mleka wynosi 1-1,5 grama. Pełni ona wiele funkcji – jest nośnikiem składników odżywczych, takich jak wapń, a także cynk czy magnez. Posiada również właściwości antybakteryjne a także wpływa na produkcję serotoniny, która z kolei wpływa na nasz dobry nastrój, wzmaga zdolności poznawcze, pomaga zwalczać stres oraz reguluje nasz rytm dobowy.
- Beta-laktoglobulina – drugie z białek serwatkowych mleka, jego ilość wynosi około 3 gramów na litr. Jego znaczenie dla ludzkiego organizmu nie zostało do końca poznane – prawdopodobnie odgrywa ono pewną rolę w transporcie niektórych substancji hydrofobowych. Należy wspomnieć, że zarówno alfa-laktoalbumina, jak i beta-laktoglobulina posiadają właściwości alergizujące – u osób uczulonych na nie powodują występowanie alergii pokarmowej.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana