Herbaty ziołowe w trendzie eko
Wspomagają trawienie, wyciszają, poprawiają odporność, działają moczopędnie lub wspomagająco na cerę, paznokcie i włosy. Herbaty ziołowe, bo o nich mowa, wracają do łask. Nic dziwnego, ponieważ ziołolecznictwo leżu u podstaw medycyny. Wpływ mają również eko trendy, które podkreślają znaczącą rolę powrotu do natury. A zioła mają niezwykłą moc, którym przyjrzymy się bliżej w niniejszym artykule.
Co prawda ziołolecznictwo to tak szeroka specjalizacja, że niemożliwe jest opisanie tutaj wszystkich możliwości, które dają zioła. Skupimy się więc na najpopularniejszych herbatach ziołowych, które z powodzeniem można pić na co dzień, działających na najczęściej występujące dolegliwości zdrowotne.
Eko trendy: powrót do natury
Zioła znane i stosowane są od setek lat. Już nasi przodkowie zauważyli dobroczynne właściwości naparów, które pomagały w leczeniu różnych dolegliwości. Stosowano je zarówno wewnętrznie, w formie naparów do picia, jak i zewnętrznie w formie okładów. Kiedy nieznane były syntetyczne leki z powodzeniem leczono ziołami wiele chorób. A co najważniejsze – skutecznie! Nic dziwnego, że we współczesnym eko trendzie sięgamy po to, co dała nam natura.
Liście, kwiaty i korzenie
Herbaty ziołowe produkowane są z różnych części roślin: zarówno liści, korzeni jak i kwiatów. Stąd wśród najpopularniejszych znajdziemy miętę, melisę, rumianek, koper, szałwię, a także lawendę, płatki róż, liście jeżyn i malin, werbenę, płatki słonecznika i bławatka, korzeń imbiru i lukrecji, trawę cytrynową oraz przyprawy: kardamon, pieprz, anyż. Często w połączeniach, które posiadają nie tylko dobroczynne właściwości, ale również wyjątkowy smak. Dlatego herbaty ziołowe można pić również dla smaku, jako alternatywę dla tradycyjnej herbaty czarnej, zielonej lub owocowej.
Warto również wspomnieć o dobroczynnym działaniu mieszanek ziół, które wykazują działanie synergistyczne, a więc uzupełniające się nawzajem. Nic nie stoi na przeszkodzie, by na problemy trawienne lub po prostu dla orzeźwiającego smaku pić samą miętę. Jednak jeśli chcemy zadziałać na organizm kompleksowo dobrze jest zdecydować się na mieszanki ziół. Najlepiej gotowe – zwłaszcza, jeśli nie znamy działania poszczególnych substancji. Specjaliści, na przykład firma Julius Meinl, ekspert od kawy i certyfikowanych herbat, doskonale wie, jak łączyć ze sobą różne rodzaje ziół, aby miały jak najlepsze działanie. Warto im zaufać!
Dobroczynne właściwości herbat ziołowych
To oczywiście znaczne uproszczenie, ponieważ każda herbata ziołowa posiada inne właściwości. Jednak z powodzeniem możemy znaleźć niemal w każdej mieszance wyjątkowe substancje: polifenole, witaminy z grupy B, witaminę A, C i K, a także minerały: wapń, potas, sód, cynk. Herbaty ziołowe stymulują krążenie oraz wspierają w profilaktyce chorób serca. Obniżają poziom cholesterolu, a dodatkowo wspomagają trawienie, pracę jelit, pozytywnie wpływają na pracę nerek i całego układu moczowego. Niektóre z ziół wykazują działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i antyseptyczne, dlatego poprawiają odporność. Działają wewnętrznie na cały organizm: poprawiają wygląd skóry, pomagają uporać się z trądzikiem, wzmacniają włosy i paznokcie.
Wybierając herbatę ziołową warto jednak zwrócić uwagę na pochodzenie wybranych ziół. Dobrze, jeśli herbata zostanie przygotowana zgodnie z zasadami zrównoważonego rozwoju, a zioła będą pochodziły z organicznych plantacji. Tylko wówczas nasza herbata będzie naprawdę eko – a tym samym w pełni zdrowa, bez dodatkowych, szkodliwych substancji.
Jak przygotować idealną herbatę?
W zależności od formy herbaty przygotowujemy odpowiednią porcję. W przypadku herbat w torebkach wystarczy jedna torebka na filiżankę. Herbata liściasta najlepiej smakuje, kiedy do filiżanki wsypiemy 2 g herbaty – czyli jedną lub dwie łyżeczki na 100 ml wody. Czas zaparzania wynosi od 5 do 7 minut, a woda powinna mieć temperaturę 100°C. Po tym czasie należy wyjąć torebkę lub filtr z suszem, aby herbata nie była zbyt mocna.
Należy pamiętać, że choć zioła mają działanie zdrowotne ich spożywanie w nadmiarze może być szkodliwe. Dlatego zaleca się nie więcej niż 1-2 filiżanki herbaty ziołowej dziennie. Taka ilość jest wystarczająca, by wspomóc nasz organizm, a jednocześnie nie powinna wywołać żadnych negatywnych skutków.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana