Dlaczego woda jonizowana powstała w domu będzie lepsza od butelkowanej?
Prawidłowa dieta to nie tylko dobór właściwych produktów spożywczych, ale i odpowiednie nawadnianie organizmu. Często słyszymy i czytamy, że dorosły człowiek powinien wypijać minimum 1,5 litra wody dziennie, ale mylnie wliczamy w tę wartość także wodę, która posłużyła nam do zaparzenia kawy czy herbaty. Nie zwracamy też uwagi na to, jaką wodę pijemy. Woda przygotowana za pomocą jonizatora w domu nawadnia nasz organizm znacznie lepiej niż woda butelkowana. Dlaczego tak się dzieje?
Woda alkaliczna
Najlepsza dla naszego organizmu jest woda, która posiada wysokie, a więc zasadowe pH. Jak łatwo się domyślić, woda o niskim pH zakwasza nasz organizm, podobnie jak niezdrowe produkty spożywcze, takie jak białe pieczywo czy produkty instant, które zawierają niewyobrażalne ilości soli i konserwantów. Najlepsza dla człowieka jest woda z pH co najmniej powyżej 7,5. Uzyskamy ją dzięki domowym jonizatorom, które dodatkowo zmieniają współczynnik redox, czyli ORP, na ujemny. Woda zawiera wówczas aktywny wodór, który działa niczym najlepszy antyoksydant. Woda butelkowana ma wskaźnik ORP na poziomie powyżej +200 mV, dlatego nie chroni naszego organizmu przed działaniem wolnych rodników. Woda alkaliczna ma również dwa razy niższe napięcie powierzchniowe - obrazowo można powiedzieć, że jest dzięki temu bardziej "mokra", a więc komórki łatwiej mogą ją wchłaniać. Rozpuszcza kwasy, które trafiają do naszego układu pokarmowego, zapobiega nagromadzaniu się toksyn. Mówiąc językiem fachowców, woda składa się z tak zwanych klastrów, które stanowią strukturę molekularną. W wodzie alkalicznej jeden klaster zawiera od 3-6 cząsteczek, zwykła woda nawet trzy razy więcej. Łatwo sobie wyobrazić, że woda przygotowana w jonizatorze znacznie sprawniej przenika przez błony komórkowe.Domowy jonizator
Jonizatory to urządzenia, które wykorzystując elektrolizę, rozdzielają wodę na dwie części. Jedna z nich zostaje naładowana ujemnymi jonami OH i zwiększa się jej poziom pH. Pozostała część staje się wodą kwaśną. Najlepszym wyborem są jonizatory, które posiadają płyty wykonane z tytanu, ponieważ ich elektrody są niezwykle trwałe. Gdy do tego pokryte są warstwą platyny, mogą służyć nam znacznie dłużej. Jeśli decydujemy się na zakup urządzenia, które będziemy mogli użytkować przez lata, powinniśmy wybierać produkty sprawdzonych producentów, którzy dają gwarancję trwałości i jakości. Płytki stalowe są zdecydowanie mniej trwałe, nawet jeśli pokryte są warstwą srebra. Więcej na temat jonizatorów można przeczytać na profesjonalnie przygotowanym blogu, na którym znajdziemy opisy urządzeń oraz zestaw najczęściej zadawanych pytań wraz z odpowiedziami.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana