Artykuł sponsorowany

Czy można pić mleko prosto od krowy?

Czy można pić mleko prosto od krowy?

Krowie mleko to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie, który ceniony jest ze względu na swój charakterystyczny smak oraz skład. Półki sklepowe dosłownie uginają się pod butelkami z mlekiem pasteryzowanym lub UHT, o różnej zawartości tłuszczu. Zanim jednak mleko zostanie przetworzone i trafi do sklepu, znajduje się w postaci surowej. Czy takie świeże mleko prosto od krowy jest zdrowe?

Z czego składa się surowe mleko?

Mleko surowe to takie, które pozyskano od krowy i nie poddano procesom utrwalającym, takim jak pasteryzacja. Temperatura surowca nie może zatem przekroczyć 40°C - po udoju mleko powinno zostać schłodzone. W ten sposób możliwe jest utrwalenie smaku i składu surowego mleka, które zawiera cenne dla ludzkiego organizmu składniki, w tym białka, cukry i tłuszcze. Na szczególną uwagę zasługuje tu wysoka zawartość mikroelementów i witamin, w tym przede wszystkim wapnia i witaminy D wspierających budowę kości i zębów. Do cennych składników mleka krowiego zaliczamy również laktozę, kazeinę i kwasy tłuszczowe. Trzeba też wspomnieć o pożytecznych bakteriach Lactobacillus zawartych w mleku surowym, które korzystnie wpływają na pracę układu trawiennego, stymulując m.in. produkcję laktazy. Warto przy tym zaznaczyć, że procesy przetwórcze, takie jak pasteryzacja, powodują likwidację mikroorganizmów. Jeśli więc zależy nam na cennych kulturach bakterii, można sięgnąć po mleko surowe, pod warunkiem, że pochodzi ono ze sprawdzonego źródła.

Mleko od krowy. Czy zawsze jest zdrowe?

Trzeba pamiętać, że mleko surowe oprócz pożytecznych bakterii może zawierać również mikroorganizmy chorobotwórcze. Dotyczy to sytuacji, w których dobrostan bydła pozostawia wiele do życzenia i gdzie mamy do czynienia np. z chorobami krów, takimi jak chociażby mastitis. Szkodliwe drobnoustroje mogą pojawić się w surowym mleku również na skutek niedostatecznej higieny podczas udoju. Niebezpieczne dla zdrowia człowieka są jednak nie tylko bakterie, ale też toksyny i substancje będące pozostałościami po antybiotykoterapii. Jeśli nie zachowano okresu karencji podczas leczenia krów, może się okazać, że w mleku zostaną wykryte np. tetracykliny lub betalaktamy. Dlatego tak ważne jest, by surowiec przed spożyciem był dokładnie przebadany, do czego wykorzystuje się np. test Ballya Justest z oferty firmy Justest. Ponadto zdrowe mleko nie powinno być rozcieńczone i pozbawione tłuszczu, a wg krajowych norm musi zawierać mniej niż 100.000 drobnoustrojów i 400.000 komórek somatycznych przypadających na jeden mililitr. Przebadane, wysokiej jakości czyste mleko nadaje się do spożycia i produkcji serów oraz innych przetworów mlecznych.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.