Co to są mykotoksyny?


Pleśń na żywności to widok, z którym z pewnością spotkał się każdy. Możemy natknąć się na nią zarówno w marketowej alejce z owocami i warzywami, jak i we własnej lodówce. Nie należy jej lekceważyć. W pleśni pojawiającej się na żywności znajdują się groźne dla naszego zdrowia mykotoksyny. Czym są i jak się przed nimi chronić?

Pleśń na truskawkach

Czym są i gdzie pojawiają się mykotoksyny?

Mykotoksyny to niebezpieczne dla organizmu ludzkiego, ale także dla zwierząt toksyny, wytwarzane przez niektóre grzyby – pleśni. Ich powstawaniu sprzyja wysoka temperatura, oscylująca między 20-25 °C. Najczęściej znajdziemy je w źle przechowywanej żywności. Wystarczy świeżo umyte owoce, wystawić na długotrwałe działanie promieni słonecznych, by po pewnym czasie zauważyć pleśń, w której mogą się znajdować.

Czym grozi kontakt z żywnością zawierającą mykotoksyny?

Spożycie choćby niewielkiej ilości skażonego pożywienia, może być groźne dla organizmu. Dlatego znajdując w kuchni owoc z pleśnią, nie należy odkrajać zepsutego fragmentu, a wyrzucić całość. Nie pomoże także poddanie nadpsutej żywności obróbce termicznej. Tego typu oszczędność możemy przypłacić zatruciem pokarmowym, ale także poważnymi schorzeniami układ nerwowego i oddechowego. Mówiąc o układzie oddechowym, warto wspomnieć, że mykotoksyny znajdują się nie tylko w żywności. Mogą występować w otoczeniu, zazwyczaj jesienią, w stertach gnijących liści, ale także w domach, gdy na ścianach pojawi się pleśń. Warto zachować szczególną ostrożność.

W jaki sposób producenci żywności chronią konsumentów przed mykotoksynami?

Odpowiednie zabezpieczanie i przechowywanie żywności, na etapie produkcji i transportu, to ważny element walki z mykotoksynami. Ponadto większość krajów, aby chronić swoich mieszkańców przed niebezpiecznymi skutkami chorób, ustaliła obowiązujące producentów żywności normy i badania. Obligują ich do regularnej analizy mykotoksyn, tak aby wykluczyć ich obecność. Tego typu szczegółowe badania pozwalają na wykrycie nawet niewielkiej ilości mykotoksyn w żywności, ale także próbkach gleby, na której prowadzone są uprawy.

W jaki sposób wykrywane są mykotoksyny?

Badania na obecność mykotoksyn w żywności, odbywają się w specjalistycznych laboratoriach z wykorzystaniem najwyższej klasy analizatorów, których technologie są na bieżąco dopracowywane. W Polsce nad ich doskonaleniu koncentruje się między innymi Spektrometria, oferująca nowoczesny sprzęt do badań z zakresu biologii molekularnej. Ciągły rozwój nauki idący w parze z postępem technologicznym, pozwala coraz dłużej cieszyć się zdrowiem, chroniąc przed chorobami.

śr. ocena 0 / głosów 0