O tym, jak tłuszcze mogą być zdrowe…
Nie jest żadnym odkryciem to, że tłuszcze są bardzo ważnym składnikiem odżywczym niezbędnym każdemu organizmowi. Tłuszcze pozwalają przyswoić witaminy. Mowa tu o wartościowych tłuszczach – gdzie je znaleźć i jaki wybrać?
Jakie korzyści dla organizmu przynoszą wartościowe tłuszcze?
Tłuszcze tworzą wspaniałą barierę ochronną przed chorobami, wzmacniają odporność, pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu, wzmacniają serce, usprawniają procesy umysłowe, wspierają metabolizm i dodają energii. W zależności od tego, na czym Ci szczególnie zależy, wybierz odpowiedni tłuszcz, który pomoże Ci osiągnąć efekt. Kopalnią wartościowych tłuszczów są ryby, orzechy i różne rośliny. Najwięcej wartości odżywczych znajduje się w kwasach nienasyconych: omega-3 i omega-6. Pierwsze są obecne w rybach, drugie to tłuszcze roślinne.Oleje roślinne – jak się zdecydować?
W sklepach znajdziemy całe mnóstwo olejów roślinnych, z których każdy ma wyjątkowe właściwości. Półki sklepowe rozpoczynają wystawy tradycyjnej oliwy z oliwek, nierzadko dostaniemy również olej rzepakowy, lniany, słonecznikowy, kukurydziany, z winogron, dyni, orzechów i inne. Trzeba pamiętać, że o ile np. na oliwie z oliwek świetnie się smaży, o tyle większość tłuszczów zawierających kwasy omega-6 nadają się jedynie do spożycia na zimno, jako dodatek do potraw.Ryby na wszystkie problemy zdrowotne
Źródłem kwasów omega-3 są ryby – niezastąpione w dostarczaniu składników odżywczych chroniących przed chorobami serca i układu krążenia i obniżających ryzyko wystąpienia zawału serca. Jedzenie ryb pozwala obniżać poziom złego cholesterolu i chroni przed miażdżycą. Ryby mają mnóstwo cennych właściwości.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana