Dlaczego unikanie tłuszczu w posiłkach jest szkodliwe?
W czasach, gdy tak wiele osób dąży do osiągnięcia smukłej sylwetki, tłuszcze zostały okryte złą sławą. To błąd, ponieważ tłuszcze należą do składników odżywczych, jakich należy regularnie dostarczać naszemu organizmowi. Tłuszcz to także najlepszy nośnik smaku, dlatego nie powinno go zabraknąć w naszej kuchni. Dowiedz się więcej o tłuszczu, aby przekonać się, dlaczego unikanie go w posiłkach jest szkodliwe.
Tłuszcze – dlaczego nie może ich zabraknąć w naszej diecie?
Tłuszcze to składniki odżywcze, bez których prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu nie byłoby możliwe. Stanowią cenny nośniki dla witamin, szczególnie tych zawartych w produktach pełnotłustych, wspierają układ odpornościowy, pomagają w regulacji ciepła organizmu, dostarczają energii, powodują uczucie sytości i są nosicielem smaku. Nasz organizm nie jest w stanie sam wytworzyć pewnych tłuszczy, dlatego musimy mu je dostarczać. Ważne jest, aby oddzielić dobre tłuszcze od złych (powstałych sztucznie, występujących w przetworzonej żywności) oraz spożywać je w odpowiedniej ilości.
To nie tłuszcze są szkodliwe, lecz ich nadmiar. Zbyt duża kaloryczność posiłków to prosta droga do otyłości, cukrzycy, problemów z sercem czy stawami. Ponadto dobre tłuszcze, przyswajane w odpowiednich ilościach, nie tuczą, lecz ułatwiają utratę zbędnych kilogramów. Dzieje się tak dlatego, że ich trawienie trwa dłużej od trawienia pozostałych składników codziennej diety, dzięki czemu uczucie sytości nie mija tak szybko – informuje specjalista z portalu o zdrowym odżywianiu mlynarski.pl.
Jakie dobre tłuszcze wyróżniamy?
W zależności od struktury dobre tłuszcze możemy podzielić na następujące grupy:
- tłuszcze nasycone – inaczej nasycone kwasy tłuszczowe – biorą udział w komunikacji międzykomórkowej, warunkują funkcje immunologiczne, regulują hormony i mają działanie przeciwbakteryjne. Można je znaleźć m.in. w produktach mięsnych, mlecznych, jajach, oleju kokosowym i maśle,
- tłuszcze nienasycone – inaczej kwasy tłuszczowe jednonienasycone lub wielonienasycone - wpływają na wiele ważnych funkcji w organizmie, takich jak ciśnienie i krzepnięcie krwi, obniżają stężenie złego cholesterolu, ograniczają zachorowalność na choroby serca, obniżają ryzyko zachorowania na nowotwory, poprawiają pamięć i koncentrację. Można je znaleźć m.in. w produktach roślinnych, jak oleje, oliwa z oliwek, awokado, orzechach i w tłustych rybach.
Tłuszcze a nieustające uczucie głodu
Deficyt składników odżywczych, jaki powstaje na skutek unikania tłuszczu w posiłkach, musi być uzupełniony innym źródłem kalorii. Wówczas najczęściej sięgamy po produkty z dużą zawartością węglowodanów, które sprawiają, że uczucie sytości nie pojawia się lub trwa krótką chwilę. Dzieje się tak dlatego, że nadmiar węglowodanów podwyższa poziom cukru we krwi, który nasz organizm automatycznie próbuje obniżyć, używając do tego insuliny. To z kolei prowadzi do nadmiernego spadku cukru we krwi, a my znów stajemy się głodni i w efekcie zjadamy większą ilość pożywienia, niż jest nam potrzebna.
Niedobór witamin rozpuszczalnych w tłuszczach
Istnieje grupa witamin, których rozpuszczenie oraz przyswajalność możliwa jest jedynie dzięki obecności tłuszczów w pożywieniu. Do tej grupy witamin należą witaminy: A, D, E i K, czyli podstawowe składniki odżywcze prawidłowej, zbilansowanej diety. Są niezbędne do prawidłowego przebiegu wielu procesów biochemicznych, jednak nie są wytwarzane przez nasz organizm, dlatego należy je dostarczać wraz z pożywieniem. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach mają kluczowe znaczenie w przemianie tłuszczów i węglowodanów w energię oraz odpowiadają za prawidłową aktywność wielu enzymów. Ponadto witaminy rozpuszczalne w tłuszczach są jedynymi, jakie nasz organizm może magazynować.
Tłuszcze a przewlekłe stany zapalne organizmu
Niektóre tłuszcze hamują szkodliwe procesy zachodzące w naszym organizmie. Eliminacja tłuszczu z codziennej diety i zastępowanie ich węglowodanami prowadzi do podwyższenia poziomu glukozy we krwi i tym samym pojawiania się nawracających stanów zapalnych. Przewlekłe stany zapalne powodują nadmierny przyrost masy ciała, senność, bóle stawów czy problemy ze skórą. Mogą prowadzić także do powstawania chorób autoimmunologicznych, chorób układu krążenia oraz nowotworów.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana