Czym powinien się charakteryzować dobry twaróg do sernika


Tajemnicą dobrego sernika jest doskonały twaróg. Każda gospodyni i szef kuchni mają swoje sekrety i wiedzą, co zrobić, aby główny składnik sernika miał idealną konsystencję, aromat i słodycz. Postaramy się odkryć, czym charakteryzuje się twaróg, za sprawą którego powstaje najlepszy sernik. Jaki powinien być ser? Czy może to być gotowy produkt, czy też musimy nauczyć się go robić?

Czym powinien się charakteryzować dobry twaróg do sernika

Idealny twaróg do sernika

Aby odpowiedzieć na pytanie, jaki jest idealny twaróg, trzeba określić, czym cechuje się idealny sernik. Najczęściej wśród zalet tego ciasta wymienia się jego puszystość. Lubimy, gdy ser przypomina konsystencją piankę, ale z drugiej strony musi być dość zbity, aby miał formę ciasta, a nie serka homogenizowanego. Kolejna rzecz to tłustość.

Nie lubimy serników suchych, wiórowatych – mówi specjalista ze Spółdzielni Mleczarskiej ROTR. – Dlatego ciasto to najlepiej robić z dość tłustego sera. Warto zwracać uwagę na skład i wartości odżywcze produktu, bo w zależności od nich otrzymamy zupełnie różne serniki!

Kolejną cechą dobrego twarogu na sernik jest odpowiedni smak. W zależności od produktu bazowego, który wybierzemy, możemy uzyskać ciasto słodkie lub o kwaśnawym smaku. Zdecydowanie lepiej jest sięgać po twarogi, które nie nadadzą wypiekom kwaśnego posmaku i aromatu.

Oczywiście, każdą z tych cech można modyfikować, intensyfikować lub osłabiać. Doborowy szef kuchni czy doświadczona gospodyni wie, w jaki sposób sprawić, aby ser był bardziej zwięzły, jakiego tłuszczu użyć, gdy jest zbyt suchy, oraz jak zniwelować kwaśność. Prościej jest jednak sięgać po twaróg sernikowy, który nie wymaga ingerencji. Poniżej prezentujemy jeden z produktów przeznaczonych do serowych deserów.

Propozycje gotowych twarogów sernikowych

Największą zaletą gotowych twarogów sernikowych jest to, że są one zmielone. Mielenie sera zapewnia jego odpowiednią konsystencję. W domowych warunkach niekiedy trzeba przepuścić składnik przez maszynkę kilkukrotnie, aby zyskał on pożądaną gładkość.

Jednym z gotowych wyrobów, które stanowią bazę do sernika, jest twaróg sernikowy Delik. Dzięki temu, że jest on już zmielony, wystarczy otworzyć wiadereczko, aby był gotowy do użycia. Zdecydowanie skraca to czas przygotowania ciasta. Produkt jest przeznaczony zarówno do użytku domowego, jak i gastronomii. Wygodne opakowanie o dużej pojemności z pewnością wystarczy do przygotowania sernika. Może być wielokrotnie otwierane i zamykane, dzięki czemu produkt jest łatwy w przechowywaniu i długo zachowuje świeżość. Odpowiednia zawartość tłuszczu i serwatki gwarantują idealną konsystencję sernika.

śr. ocena 5 / głosów 1