Czy podwyższony cholesterol musi zawsze oznaczać rezygnację z ulubionych potraw?
Natłok codziennych obowiązków i życie w biegu nie sprzyja zdrowiu. Bardzo często zapomina się o najważniejszym, czyli odpowiedniej diecie, co prowadzi do wzrostu cholesterolu we krwi i może być przyczyną wielu problemów. Zdrowe odżywianie nie oznacza natomiast, że musisz rezygnować z ulubionych potraw. Sprawdź, z czego powinny składać się Twoje posiłki i czy znajdzie się w nim miejsce na makaron.
Dlaczego wysoki cholesterol może stanowić problem?
Wbrew temu, co uważają niektórzy, cholesterol to ważny lipid, którego obecność jest wręcz niezbędna w ludzkim organizmie. Warto jednak, aby jego parametry były w tak zwanej normie. Zbyt duża ilość tego składnika jest bowiem niebezpieczna dla zdrowia. Bardzo często prowadzi do złego samopoczucia, ale także poważniejszych chorób, takich jak:
- nadciśnienie,
- miażdżyca,
- udar mózgu,
- zawał mięśnia sercowego.
Skąd wiadomo, że cholesterol jest zbyt wysoki? Przede wszystkim z kontrolnych badań, które powinno się wykonywać raz w roku. Niepokojące mogą być także dodatkowe sygnały, takie jak zmiany skórne, ciągłe zmęczenie, skurcze w łydkach czy ból w klatce piersiowej.
Jak obniżyć cholesterol?
Zachwiana gospodarka lipidowa wymaga niemal natychmiastowego działania. Przede wszystkim należy wdrożyć dietę, której zadaniem jest zredukowanie zbyt wysokiego poziomu cholesterolu. Jak podkreślają specjaliści z takich firm, jak P.P.H.U. „ANNA” – z codziennego jadłospisu warto wykluczyć tłuste mięso, masło, a nawet niektóre produkty roślinne. Wiele osób decyduje się na radykalne kroki i ze swojej diety wyklucza także jajka czy makaron. Warto mieć natomiast świadomość, że nie ma takiej potrzeby. Spożycie jajek wystarczy nieco ograniczyć, a zwykły makaron zastąpić zdrowszym odpowiednikiem. Doskonale sprawdzi się w tym przypadku np. makaron orkiszowy, który nie ma glutenu, a dodatkowo jest uznany za dietetyczny.
Czy dieta dla osób z podwyższonym cholesterolem może być smaczna?
Wprowadzenie diety, której celem jest obniżeniem cholesterolu, wcale nie wiąże się z samymi ograniczeniami. W wielu przypadkach wystarczy zamienić jedynie niektóre produkty na nieco zdrowsze odpowiedniki. Pszenny makaron można zastąpić orkiszowym, tłuszcze zwierzęce – roślinnymi, a mięso rybami morskimi – takimi jak halibut, makrela czy łosoś. Ponadto warto do jadłospisu wprowadzić także orzechy i owoce np. jabłka, pomarańcze i grejpfruty. Taka dieta jest nie tylko zdrowa, ale przede wszystkim bardzo smaczna, o czym przekonuje się każdy, kto na nią przechodzi.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana