Wykorzystanie mąki z płaskurki
Czy słyszeliście o płaskurce? Ta odmiana pszenicy jest jedną z najstarszych jej rodzajów, liczy sobie bowiem niemal 10 tysięcy lat! Czy wobec tego jest ona tylko reliktem dawnej epoki, czy też raczej stanowi wartościowe zboże pełne cennych składników odżywczych? Jeśli chcesz poznać odpowiedź na to pytanie, czytaj dalej ten artykuł.
Płaskurka dawniej i dziś
Płaskurka to pochodzące z Bliskiego Wschodu zboże uprawiane już w czasach biblijnych, które pełniło ważną rolę w diecie mieszkańców wielu krajów. Obecnie uprawia się ją m.in.: w Turcji, Grecji, Niemczech, a także we Włoszech. Zboże to jest odporne na warunki atmosferyczne i szkodniki, dlatego jego uprawa nie wymaga zastosowania nawozów sztucznych ani pestycydów. Ma dość twardą łuskę, a po zmieleniu powstają z niej m.in. mąka, otręby i zarodki, gdyż zazwyczaj mielona jest w całości. Zwykle uprawiana jest metodami ekologicznymi, co czyni ją w tym zakresie dużą konkurencją dla pszenicy.
Płaskurka – nie tylko smaczna, ale i zdrowa alternatywa pszenicy
Płaskurkę najczęściej wykorzystuje się w postaci mąki. Mąka z płaskurki idealnie nadaje się do pieczenia chleba, jak też ciast i ciasteczek. Specyfiką wypieków z płaskurki jest to, że nadaje im ona ciemniejszy, niż w przypadku pszenicy, kolor i orzechowy smak. Cechuje ją wysoki poziom plastyczności, co sprawia, że wyrabia się z niej elastyczne ciasto. Jest tak m.in. dlatego, że zboże to zawiera gluten, przez co nie nadaje się do spożywania przez osoby na diecie bezglutenowej. Mąkę oraz otręby z ekologicznej płaskurki możemy nabyć m.in. w sklepie internetowym Diogra.
Mąka z płaskurki zawiera także szereg cennych składników odżywczych. Mianowicie zawiera ona znacznie więcej błonnika oraz składników mineralnych od pszenicy, w tym takich, jak: cynk, magnez, żelazo oraz witaminy z grupy B, przeciwutleniacze i karotenoidy. Oprócz tego zawiera także białko i beta glukany, które obniżają poziom złego cholesterolu i równoważą poziom glukozy. Płaskurka może działać korzystnie na organizm, chroniąc go przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, zmniejszając ryzyko chorób serca, jak też dbając o sprawny system odpornościowy i wspierając zdrowie naszych oczu. Może tez ograniczać ryzyko chorób zapalnych i nowotworowych.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana