Wpływ diety na funkcje układu rozrodczego
Niepłodność jest bardzo poważnym problemem zarówno dla kobiet, jak i dla mężczyzn. Jego powstanie może być spowodowane przez bardzo wiele różnego typu czynników. Jednym z nich jest prowadzony styl życia oraz stosowana dieta. Według wieloletnich badań przeprowadzonych na osobach, które miały lub nie miały problemów z zajściem w ciążę, dostarczanie organizmowi odpowiednich ilości niezbędnych witamin i składników mineralnych może mieć bardzo duży wpływ nie tylko na ogólne zdrowie, ale także na utrzymanie płodności. W artykule przedstawiamy, w jaki sposób powinny się żywić kobiety, żeby uniknąć problemów z płodnością.
Odpowiednie ilościowe i jakościowe zbilansowanie diety
Jednym z głównych elementów dbania o stan płodności jest odpowiednie zbilansowanie swojej diety, i to zarówno pod względem jakościowym, jak i ilościowym. Nasza dieta powinna zapewniać organizmowi dostęp do wszystkich potrzebnych mu witamin i składników odżywczych, ale również musi umożliwić utrzymanie odpowiedniej masy ciała. W kontekście problemów z płodnością znaczenia mogą mieć zarówno niedobory masy ciała, jak i jej nadmiar. Jest to związane z tym, że w wyniku nadwagi lub niedowagi może dojść do powstania zmian metabolicznych i zmian hormonalnych w organizmie kobiety, które będą prowadziły także do powstawania zaburzeń owulacji.
Jak tłumaczy nasz rozmówca, specjalista z Centrum Leczenia Niepłodności Angelius Provita w Katowicach:
Oprócz prawidłowo zbilansowanej diety, szanse na brak większych problemów z zajściem w ciążę może także zwiększyć zapewnienie sobie odpowiedniej ilości aktywności fizycznej. Te dwa proste do wprowadzenia elementy znacznie polepszą prowadzony przez nas styl życia, a co za tym idzie będą miały bardzo dobry wpływ na naszą płodność.
Jakie składniki diety są najkorzystniejsze dla układu rozrodczego?
Według badań przeprowadzonych przez naukowców z Harvard School of Public Health w USA, dieta kobiet, które nie miały żadnych problemów z zajściem w ciążę znacznie się różniła od diety kobiet, które zgłaszały się do lekarzy z powodu zdiagnozowania niepłodności. Najważniejszym elementem, który odróżniał diety obu grup pań był rodzaj dostarczanych organizmowi białek. Kobiety, które nie skarżyły się na problemy z płodnością spożywały bardzo dużo białek roślinnych, natomiast świadomie lub nieświadomie ograniczały spożywanie białek o pochodzeniu zwierzęcym. Oprócz tego ich dieta była także bogata w tłuste mleko oraz produkty mleczne, czyli przede wszystkim sery. Z tym drugim elementem należy jednak uważać, ponieważ produkty te jednocześnie zawierają także duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, które mogą powodować otyłość.
Bardzo pozytywny wpływ na płodność mają natomiast jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, których dobrym źródłem są m.in. ryby, orzechy, awokado czy oleje roślinne. W naszej diecie nie powinno też zabraknąć składników, które są dobrym źródłem żelaza oraz produktów multiwitaminowych, tzn. takich, które będą w stanie nam dostarczyć wszystkie rodzaje niezbędnych witamin. W razie potrzeby witaminy można także suplementować, ale koniecznie należy to robić po konsultacji i zaleceniach otrzymanych od lekarza lub dietetyka.
Jakie produkty powinny być usunięte z diety?
Na dania typu fast food oraz niezdrowe przekąski w postaci np. chipsów lub słodyczy. Znajduje się w nich bowiem bardzo dużo utwardzonych olejów roślinnych, w których z kolei są niezdrowe dla nas tłuszcze trans. Warto w ogóle ograniczać w swojej diecie elementy, które w dużej mierze składają się z produktów przetworzonych. W kontekście zapobiegania problemom z płodnością, dotyczy to nie tylko kobiet, ale też mężczyzn.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana