Artykuł sponsorowany

Sprytne sposoby na zdrowe fast foody

Sprytne sposoby na zdrowe fast foody

Nawet jeśli nie musisz stanowczo rezygnować z fast foodów raz na jakiś czas, po co zaśmiecać swój organizm niezdrową żywnością? Podpowiadamy, jak można sprytnie zamienić kuszące na co dzień i okazjonalne fast foody tak, aby móc je jeść bez wyrzeczeń i dostarczając przy tym organizmowi mnóstwo składników odżywczych. Jak przyrządzić ulubione fast foody nadal szybko, ale bez zamartwiania się o dodatkowe kilogramy?

Hamburger nie obędzie się bez puszystej bułki

Tak jak w temacie – nie oszukujmy się, hamburger na sucharach to nie jest żaden odpowiednik hamburgera! Jeśli przychodzi ochota na soczystego i sycącego hamburgera, takie odległe zamienniki nie zaspokoją naszego apetytu. Jak zatem przyrządzić zdrowego hamburgera, który nie odłoży się w boczkach? Bazą hamburgera jest bułka – nie rezygnujmy z puszystego pieczywa. Wystarczy pośród mnóstwa gotowych zafoliowanych bułek z tysiącem E wspomagaczy w składzie odnaleźć naturalne, niechemiczne pieczywo pełnoziarniste. Tylko się wydaje, że prawdziwy smak hamburgera jest dzięki sztucznej bułce! Ciemne pieczywo posypane ziarnami będzie o wiele lepsze i pożywniejsze! Gdy już wybierzesz odpowiednie pieczywo, zabierz się za przygotowanie zdrowego hamburgera. Tłusty kotlet nasączony olejem i zasmażoną panierką bez wątpienia nie znajduje się na naszej liście. Ale skoro posiłek przyrządzamy sami, możemy pozwolić sobie na większą swobodę i… odrobinę więcej fantazji! Hamburgera łatwo zamienić w fishburgera, dodając pieczoną albo gotowaną rybę w przyprawach, kotlety mięsne przygotowujmy ze świeżego i chudego mięsa albo postawmy na wersję wege i nadziejmy burgera kotletem sojowym czy z ciecierzycy. Taki posiłek dostarczy nam mnóstwo energii! Dodatki to już mniej kłopotliwy temat – sałata, pomidor, ogórek, rzodkiewka, szczypiorek, papryka i wszystkie inne warzywa, które znajdują się w naszej kuchni, będą idealnym dopełnieniem potrawy. Uwaga na sosy! Zamiast majonezu czy ketchupu, zróbmy szybki, pyszny i zdrowy sos czosnkowy na bazie jogurtu naturalnego.

Pizza i frytki do tego

Ostatnimi czasy najpowszechniejszą pizzą stała się ta w wersji amerykańskiej – puszysta, wypełniona serem i licznymi składnikami, od których ugina się ciasto, a także zalana ciężkimi sosami. Prawdziwa włoska pizza nie równa się w żadnym calu temu odpowiednikowi. Pizza domowa z kolei może być albo na wzór restauracyjnych przepisów, albo kombinacją ulubionych. Największym zagrożeniem w pizzy jest znów baza, czyli ciasto – placek z mąki pszennej to jedynie zapychacz, który obowiązkowo należy zamienić na lżejsze warianty. Świetnym pomysłem jest przyrządzanie małych pizz na domowej tortilli pełnoziarnistej – to patent idealny na imprezy i domówki. Uważajmy na gotowe sosy – o wiele lepiej jest przygotować samodzielnie sosy na bazie jogurtu z ziołami albo z czosnkiem czy pastę pomidorową albo pesto. Same składniki na pizze nie stanowią zagrożenia – zwykle sięgamy po oliwki, pieczarki i warzywa. Pamiętajmy, że ser jest bardzo kaloryczny i starajmy się wybrać te, które mają więcej składników odżywczych, np. ser kozi. Przydałyby się frytki do pełnoprawnej uczty amerykańskiej? Pokrój w słupki ziemniaki, bataty, marchewki, bakłażany, dopraw i… włóż do piekarnika!

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.