Jakie jabłka są określane mianem delikatesowych?
Jabłka to jedne z najpopularniejszych owoców – nie tylko w Polsce, ale także na całym świecie. Są one ogólnodostępne i z powodzeniem można kupić je praktycznie w każdym sklepie – niezależnie od pory roku. Niektórzy wybierają owoce słodkie, inni nieco cierpkie. Zastanawiasz się, które z nich można określić mianem delikatesowych? Sprawdź najważniejsze informacje i dowiedzieć się, jak rozpoznawać konkretne jabłka.
Najpopularniejsze odmiany jabłek w Polsce
Jedną z najpopularniejszych odmian jabłek w kraju i za granicą jest Delikates. Owoce te cenione są za wiele zalet. Jednak do najważniejszych bez wątpienia należą:
- smak,
- wygląd.
Jabłka typu Delikates charakteryzują się kwaśno-słodkim smakiem, dzięki czemu idealnie nadają się do bezpośredniego zjedzenia, ale również do przetwarzania. Jak zaznaczają specjaliści z takich firm, jak Lomania Polsko-Francuska Spółka z o.o. – odmiana ta idealnie radzi sobie w polskich warunkach, gdzie zimą są bardzo duże mrozy, a wiosną przymrozki. Jabłoń dzięki temu ma idealne warunki do zimowania, a wiosną bardzo szybko przechodzi w stan wegetacji. Również same owoce są bardzo odporne – a co najważniejsze idealnie znoszą długie przechowywanie.
Innymi popularnymi odmianami idealnymi do ciast, przetworów czy także do bezpośredniej konsumpcji są:
- Jazz,
- Pink Lady,
- Ligol,
- Jonatan,
- Gala.
Jabłka i ich właściwości – dlaczego warto sięgać po owoce delikatesowe?
Jabłka delikatesowe od zawsze uważane były za jedne z najzdrowszych owoców. Panuje również przekonanie, że zjedzenie przynajmniej jednej sztuki dziennie skutecznie wzmacnia barierę ochronną człowieka i dostarcza dużej dawki witamin. Dietetycy uważają, że owoc jest również idealny w walce z otyłością. Jabłka delikatesowe, ale tak naprawdę także każde inne, to również idealny sposób pozwalający poradzić sobie z zaparciami. Zawierają pektyny, które są naturalnym probiotykiem, a dzięki którym jelita są w stanie prawidłowo pracować.
Najwięcej zdrowych dla człowieka substancji znajduje się w samej skórce owocu, jak również tuż pod nią. Dlatego właśnie najlepiej jest ich nie obierać podczas codziennego spożywania. Wyjątkiem mogą być sytuacje, w których jabłka używane są do przygotowywania przetworów.
Wielu naukowców uważa, że spożywanie jabłek pozytywnie wpływa także na serce człowieka. Według niektórych założeń ich regularne jedzenie może skutecznie chronić przed ryzykiem pojawienia się zawału serca. Wynika to z faktu, że owoce te przyczyniają się do obniżenia ciśnienia krwi i wspomagają układ krwionośny.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana