Dlaczego warto spożywać jagody goji?
Owoce długowieczności, jagody życia, najzdrowsze owoce świata – to tylko niektóre przydomki, jakie na dobre przylgnęły do niepozornych, czerwonych owoców kolcowoja pospolitego, czyli jagód goji, od tysiącleci używanych w tradycyjnej medycynie chińskiej i tybetańskiej. Co stoi za ich fenomenem? Czy naprawdę warto włączyć je do codziennej diety? Jak je stosować i jakie ilości są zalecane przez dietetyków? Tutaj znajdziesz odpowiedź na te pytania.
Jagody goji – superowoc o wielu zaletach
Jagody goji nie tylko znajdują się na liście produktów określanych mianem superfoods, ale zdaniem wielu badaczy zasługują, by umieścić je na jej pierwszym miejscu. To dlatego, że zawierają szerokie spektrum cennych składników odżywczych w dużych ilościach i doskonale ze sobą skomponowanych, co dodatkowo wzmacnia ich prozdrowotne działanie. Do najważniejszych korzyści płynących z regularnego jedzenia jagód goji należą:
- wzmocnienie organizmu,
- poprawa ostrości widzenia,
- podniesienie odporności,
- opóźnianie procesów starzenia,
- zwiększenie libido,
- wspomaganie odchudzania,
- profilaktyka wielu schorzeń.
Co wyróżnia jagody goji na tle wielu innych zdrowych owoców? To potwierdzone naukowo działanie antyoksydacyjne i antynowotworowe. Antyoksydanty z tych jagód skutecznie zwalczają wolne rodniki przyczyniające się do powstawania komórek rakowych i wspierają organizm na każdym etapie walki z nowotworem, łagodząc także efekty uboczne chemioterapii – wyjaśnia pracownik sklepu z superfoods i żywnością ekologiczną NatVita.
Gdzie rosną jagody goji?
Kolcowój pospolity, Lycium barbarum, to liściasty krzew pochodzący z Chin, który najlepiej rośnie na żyznych glebach w ciepłym klimacie. Obecnie uprawia się je nie tylko u podnóża Himalajów, ale również w Japonii, Korei i innych krajach południowo-azjatyckich, a nawet w Europie. Możesz też posadzić ten cenny krzew w swoim ogrodzie, by mieć superowoce na wyciągnięcie ręki!
Co ciekawe, cała roślina jest trująca – łącznie ze świeżymi owocami! Niewielkie, jajowate jagody o czerwonym kolorze zawierają cenne dla zdrowia aminokwasy, polisacharydy, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy, składniki mineralne, flawonoidy i fitosterole. Ta odżywcza bomba dojrzewa od lipca do jesieni, ale świeże owoce są bardzo delikatne, więc zbiór polega na ostrożnym ich strząsaniu na specjalne maty. Można je jeść w postaci gotowanej lub suszonej – w czasie obróbki termicznej trująca atropina ulega dezaktywacji.
Z czym i w jakiej ilości jeść jagody goji?
Najpopularniejsze i zarazem najwygodniejsze jest spożywanie suszonych owoców goji. Pamiętaj jednak, by nie przesadzić z ich ilością – zalecana dawka to maksymalnie 12 gramów na dobę, czyli mniej więcej 70 jagód w przypadku osoby dorosłej. Dzieci poniżej 10 roku życia powinny jeść około 30 sztuk dziennie. Zbyt duże spożycie może wywołać efekt przeczyszczający, a poza tym owoce te mają sporo kalorii (100 g to około 370 kcal).
Z czym jeść jagody goji? Warto podgryzać je jak rodzynki, dorzucić do owsianki, muesli, koktajlu czy deseru, używać do pieczenia ciast i ciasteczek czy zdrowych domowych batoników. Sprawdzą się również w wytrawnych sałatkach i surówkach, plackach, jarskich kotletach. Można także zalać je wodą i pić ten smaczny napar w wersji na zimno lub na gorąco.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana