Czym można zastąpić cukier?
Należysz do osób przekonanych, że odpowiedzi na najważniejsze pytania ludzkości zna czekolada? Nic tak nie poprawia Ci humoru, jak słodkie, małe co nieco? A jeżeli okazuje się, że musisz ograniczyć słodkości? Z powodu wyników krwi albo problemu z otyłością. Niewątpliwie, czekają Cię wyrzeczenia. Jednak sporo przyjemności pozostanie, zwłaszcza gdy sięgniesz po żywność ekologiczną.
Biały cukier – czy nie ma nic innego?
W pierwszym momencie może Ci się wydawać, że cukru nie dasz rady zastąpić niczym. Faktycznie, jeżeli jesteś przyzwyczajony do smaku słodyczy zawierających popularny, biały cukier, z początku może Ci być trudno zmienić przyzwyczajenia smakowe.
Jednak nie aż tak trudno, jak myślisz. Rozpocznij swoją przygodę ze zdrowym sposobem odżywiania się. Potrzebne produkty znajdziesz np. w Planetarianie Bio. Ekologiczne produkty na wagę na Olkuskiej 12 w Warszawie.
Produkty, choćby takie jak ekologiczne musli z owocami, mogą Ci się wydawać mało słodkie, jednak gdy organizm odzwyczai się od smaku białego cukru, zacznie doceniać naturalną słodycz pochodzącą z owoców. Dostępne są też pyszne owoce kandyzowane, a także czekolady o prostej recepturze, na bazie alternatywnych cukrów, choćby kokosowego.
Zdrowy cukier, czyli jaki?
Gdy musisz ograniczyć spożycie białego cukru ze względu na problemy z cukrzycą lub nadwagą, warte polecenia są zdrowe, ekologiczne cukry. A co masz do wyboru?:
- ksylitol,
- erytrytol,
- cukier kokosowy.
Ksylitol jest cukrem rodem z Finlandii i pochodzi z kory drzewa brzozowego. Nie warto go jednak zastępować tanim odpowiednikiem z Chin, który produkuje się z kukurydzy. Fiński ksylitol nie dość, że jest niskokaloryczny, to jeszcze przeciwbakteryjny. Ma delikatny smak, można używać go do posłodzenia herbaty, czy naturalnego jogurtu, a także do pieczenia ciast. Uwaga! Nie nadaje się do zrobienia zaczynu drożdżowego. Jeżeli chcesz upiec sobie drożdżówkę, do zaczynu użyj cukru trzcinowego.
Indeks glikemiczny erytrytolu wynosi „0” i dlatego cukier ten jest polecany cukrzykom oraz osobom z insulinoopornością. Ponadto, pasuje idealnie, jeśli chcesz się odchudzić, a jednocześnie nie jesteś w stanie całkowicie zrezygnować ze słodyczy. Bonusem stosowania erytrytolu jest także to, że nie powoduje próchnicy zębów.
Z kolei cukier kokosowy nadaje potrawom pyszny, karmelowy posmak. Wyrabia się go z kwiatów odpowiedniej palmy. Jego indeks glikemiczny wynosi 35, więc może być spożywany przez diabetyków. Czasem osoby, które nie przepadają za kokosem, mają wyobrażenie, że ów cukier smakuje jak sproszkowany kokos. Nic bardziej mylnego. Daj szanse zdrowym słodyczom na bazie cukru kokosowego!
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana