Artykuł sponsorowany

Czym charakteryzuje się chleb na bazie samopszy?

Czym charakteryzuje się chleb na bazie samopszy?

Chleb to podstawa codziennej diety licznej grupy osób. Ten aromatyczny wypiek jest przygotowywany na bazie różnych rodzajów mąki, m.in. pszennej, razowej, owsianej lub jęczmiennej. Jednak aby chleb miał prozdrowotne właściwości, powinien być wykonany na bazie ekologicznego surowca pozbawionego pestycydów i syntetycznych dodatków. Doskonałym przykładem jest mąka z samopszy, która z dnia na dzień zyskuje coraz większą popularność.

Czym jest samopsza?

Samopsza stanowi jedną z reliktowych odmian pszenicy, zaraz obok orkiszu i płaskurki. Niegdyś uprawiana była niemal w całej Europie, dziś spotyka się ją głównie w górskich regionach Azerbejdżanu, Gruzji i Armenii. Na większą skalę hoduje się ją zaś głównie w państwach Europy Zachodniej, Turcji oraz Indiach. Ze względu na bogate walory odżywczo-smakowe jest jednak coraz częściej uprawiana w gospodarstwach rolnych na terenie Polski. Jednym z miejsc, w którym znajdziemy mąkę z samopszy pozyskaną z własnych upraw jest sklep internetowy Diogra.

Na bazie tego surowca powstaje doskonały chleb, który zachwyca zarówno smakiem, jak i aromatem. Wyróżnia go subtelny orzechowy posmak i chrupiąca skórka. Podczas przygotowywania wypieku z samopszy należy zadbać o odpowiednią proporcję mąki w stosunku do wody, gdyż dodatek zbyt dużej ilości płynu może utrudnić uzyskanie pożądanej konsystencji.

Jakie właściwości ma chleb na bazie samopszy?

Chleb z samopszy jest uznawany za żywność funkcjonalną, ponieważ obfituje w szereg składników odżywczych. W porównaniu do pszenicy zwyczajnej posiada nawet 50% więcej białka, w skład którego wchodzą niezwykle cenne aminokwasy egzogenne (dostarczane wraz z pożywieniem), takie jak: tyrozyna, fenyloalanina, izoleucyna oraz metionina. Wymienione składniki wpływają pozytywnie na pracę całego organizmu, a w szczególności układu nerwowego, nadnerczy i tarczycy.

Za regularnym spożywaniem wyrobów z samopszy przemawia korzystna pod względem ilościowo-jakościowym pula makro- i mikroelementów. Wśród nich można wymienić: potas, magnez, cynk, żelazo, mangan, selen oraz miedź. Co więcej, samopsza zawiera gliadyny (specyficzne białka prolaminowe obecne w glutenie), które wykazują znacznie niższą toksyczność niż ta sama grupa białek występująca w pszenicy zwyczajnej. Jednak ze względu na ich obecność, chleb z samopszy nie może stanowić alternatywy dla osób cierpiących na celiakię.

Czy chleb z samopszy może przyczynić się do poprawy wzroku?

Nie ulega wątpliwości, że samopsza posiada wiele substancji pokarmowych, które mogą przyczynić się do poprawy kondycji zdrowotnej. Jednak mało kto wie, że regularne spożywanie chleba powstałego na bazie tego gatunku zboża pozwala chronić wzrok. Jest to możliwe dzięki wysokiej zawartości karotenoidów – zeaksantyny i luteiny (świadczy o tym jasnożółte zabarwienie mąki z samopszy). Te organiczne związki chemiczne mają za zadanie neutralizować wolne rodniki, co przeciwdziała zwyrodnieniu plamki żółtej.

Jednak to nie wszystko, bowiem karotenoidy mają zdolność do obniżania poziomu tzw. złego cholesterolu (frakcji LDL), który jest głównym czynnikiem ryzyka rozwoju miażdżycy, mogącej prowadzić do udaru mózgu lub zawału mięśnia sercowego.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.