Artykuł sponsorowany

Co to są mykotoksyny?

Co to są mykotoksyny?

Pleśń na żywności to widok, z którym z pewnością spotkał się każdy. Możemy natknąć się na nią zarówno w marketowej alejce z owocami i warzywami, jak i we własnej lodówce. Nie należy jej lekceważyć. W pleśni pojawiającej się na żywności znajdują się groźne dla naszego zdrowia mykotoksyny. Czym są i jak się przed nimi chronić?

Czym są i gdzie pojawiają się mykotoksyny?

Mykotoksyny to niebezpieczne dla organizmu ludzkiego, ale także dla zwierząt toksyny, wytwarzane przez niektóre grzyby – pleśni. Ich powstawaniu sprzyja wysoka temperatura, oscylująca między 20-25 °C. Najczęściej znajdziemy je w źle przechowywanej żywności. Wystarczy świeżo umyte owoce, wystawić na długotrwałe działanie promieni słonecznych, by po pewnym czasie zauważyć pleśń, w której mogą się znajdować.

Czym grozi kontakt z żywnością zawierającą mykotoksyny?

Spożycie choćby niewielkiej ilości skażonego pożywienia, może być groźne dla organizmu. Dlatego znajdując w kuchni owoc z pleśnią, nie należy odkrajać zepsutego fragmentu, a wyrzucić całość. Nie pomoże także poddanie nadpsutej żywności obróbce termicznej. Tego typu oszczędność możemy przypłacić zatruciem pokarmowym, ale także poważnymi schorzeniami układ nerwowego i oddechowego. Mówiąc o układzie oddechowym, warto wspomnieć, że mykotoksyny znajdują się nie tylko w żywności. Mogą występować w otoczeniu, zazwyczaj jesienią, w stertach gnijących liści, ale także w domach, gdy na ścianach pojawi się pleśń. Warto zachować szczególną ostrożność.

W jaki sposób producenci żywności chronią konsumentów przed mykotoksynami?

Odpowiednie zabezpieczanie i przechowywanie żywności, na etapie produkcji i transportu, to ważny element walki z mykotoksynami. Ponadto większość krajów, aby chronić swoich mieszkańców przed niebezpiecznymi skutkami chorób, ustaliła obowiązujące producentów żywności normy i badania. Obligują ich do regularnej analizy mykotoksyn, tak aby wykluczyć ich obecność. Tego typu szczegółowe badania pozwalają na wykrycie nawet niewielkiej ilości mykotoksyn w żywności, ale także próbkach gleby, na której prowadzone są uprawy.

W jaki sposób wykrywane są mykotoksyny?

Badania na obecność mykotoksyn w żywności, odbywają się w specjalistycznych laboratoriach z wykorzystaniem najwyższej klasy analizatorów, których technologie są na bieżąco dopracowywane. W Polsce nad ich doskonaleniu koncentruje się między innymi Spektrometria, oferująca nowoczesny sprzęt do badań z zakresu biologii molekularnej. Ciągły rozwój nauki idący w parze z postępem technologicznym, pozwala coraz dłużej cieszyć się zdrowiem, chroniąc przed chorobami.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.